Toiminta‎ > ‎

Kyläjoulukalenterin luukut

Muistattehan kunnioittaa tekijöiden yksityisyyttä vieraillessanne kalenteriluukuilla ja otatte huomioon korona-ajan suositukset sekä tarvittaessa säilyttämään turvavälit kalenteriluukun läheisyydessä.
Joulukuun 1. päivä


Lasiterassi muuttuu jouluikkunaksi 1.12. klo 7.00 alkaen ja ilahduttaa jouluun asti. Ensimmäisen päivän ajan ikkunaa voi käydä rohkeasti ihastelemassa lähempää pihalla saakka, sen jälkeen toivomme ihastelun tapahtuvan kadulta käsin. Pukin apulainen, ystävällinen Puhti-koira, saattaa vilahtaa ikkunassa ja pihalla aidan takana, tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä.


Osoite: Mankolantie 24 B

Luukku avautuu: klo 7:00 - aina jouluun asti
Joulukuun 2. päivä


Tule piipahtamaan Tiilitiellä alapuiston laidalla ja nappaa mukaan oma jouluinen yllätyspussisi! Pusseja on 24 kpl, ja ne on tarkoitettu lapsille (1/hlö). Pusseissa herkkuja ja muuta jouluista perheen pienimmille 🙂 Ihanaa joulun odotusta! ❤


Osoite: Tiilitie 7 c 5

Luukku avautuu: klo 16.00 alkaen - niin kauan kuin pusseja riitää
Joulukuun 3. päivä


Mannilan päiväkodin kalenteri-ikkunat Liinaharjankadun puoleisilla ikkunoilla. Kaikki ovat tervetulleita ihastelemaan päiväkotilasten aikaansaannoksia. Ikkunoihin saattaa tulla lisäyksiä myös joulukuun 3. päivän jälkeen ja niitä voi ihailla koko joulukuun!


Osoite: Liinaharjankatu 4

Luukku auki: 3.12 aina joulukuun loppuun saakka
Joulukuun 4. päivä


Hei!


Kasken perhe järjestää pe 4.12. klo 18 yhteislaulutuokion Hollihaan puistossa (hämähäkkikeinupuisto).


Mukaan voi ottaa omia helistimiä, Mannilan jouluorkesteriin. Myös biisitoiveita otetaan vastaan, soittajalta onnistuu monenlaiset kipaleet  😊


Osoite:Hollihaan puisto (hämähäkkikeinupuisto/yläpuisto)

Luukku auki: klo 18 alkaa yhteislaulutuokio
Joulukuun 5. päivä


Tervetuloa katsomaan jouluvaloin koristeltua parveketta Rantueentien puoleisessa päädyssä. Tarkkasilmäinen saattaa havaita myös kolme jääkarhua ja yhden poron. Ikkunassa tai takapihalla saattaa välillä paimentaa valkoinen ja vakuuttavalla äänellä suotu Lumo-koira, jota ei tarvitse pelätä, mutta ethän kuitenkaan avaa porttia. Kokonsa takia hän saattaa helposti kaataa jonkun. Iloa Jouluun meiltä kaikilta!


Osoite: Kymölänkuja 1 (Rantueentien puoleinen pääty).

Luukku avautuu: klo 16 -  joulukuun loppuun saakka
Joulukuun 6. päivä


Koko Mannilan yhteinen itsenäisyyspäivän luukku. Toivomme kaikkia lipputangon omistajia nostamaan Suomen lipun salkoon ja valaisemaan joko lipun tai lipputangon itselle parhaaksi katsomalla tavalla. Vaihtoehtoisesti luukkuun voi ottaa osaa myös itsenäisyyspäivän juhlintaan perinteitä noudattaen “sytyttämällä” kaksi kynttilää ikkunalle. 


Lainaus Keskisuomalaisen verkkosivuilta (5.12.2010), jossa on kerrottu kahden kynttilän tarina näin:

Kaksi kynttilää ikkunalle  

Itsenäisyyspäivän viettoon liittyy olennaisesti kaksi kynttilää ikkunalla. Tapa on kuitenkin paljon Suomen itsenäisyyttä vanhempi.

- Kynttilöitä on poltettu Ruotsin vallan aikana kuninkaallisten ja autonomian aikana keisariperheen jäsenten merkkipäivinä tai heidän vierailujensa aikana, kertoo tutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistosta.

Autonomian ajan loppupuolen sortovuosina kynttilöiden poltto oli suomalaisten protesti venäläisiä vastaan. Kynttilöitä sytyteltiin kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Vuonna 1919 valtioneuvosto vakiinnutti itsenäisyyspäiväksi 6:nnen joulukuuta, ja vähitellen myös kynttilät ilmestyivät juhlistamaan tätä päivää.

- Itsenäisyyden liitto suositti vuonna 1927, että kynttilöitä poltettaisiin kello 18-21. Mutta se ei määrännyt kynttilöiden lukumäärää.

Käytännönläheinen selitys kahdelle kynttilälle on Nirkon mielestä se, että ne sopivat hyvin ikkunaan, jossa on kaksi ruutua rinnakkain.

Kahteen kynttilään on liitetty myös symbolisia tulkintoja. Niissä on nähty esimerkiksi koti ja isänmaa.

- Jotkut ovat selittäneet kynttilöiden edustavan sotaan lähteneitä ja toisaalta sieltä palanneita sotilaita, Nirkko kertoo.

Historiallinen selitys yltää puolestaan autonomian aikaan ja jääkäriliikkeeseen. Kahdella kynttilällä merkittiin etappiteiden turvalliset majapaikat.

Hyvää itsenäisyyspäivää!
Joulukuun 7. päivä


Valakankatu 8 postilaatikkojen viereen ilmestyy lahjapaketti. 

Mitäköhän se mahtaa pitää sisällään?


Osoite: Valakankatu 8

Luukku avautuu klo 16.00 ja sulkeutuu klo 20Joulukuun 8. päivä

Tämän päivän luukussa voit tutustua valaistuilla rasteilla eri maiden joulunviettotapoihin. Lyhtypolku vie rastilta rastille. Yhdellä rastilla on lisäksi glögiä ja pikkupurtavaa. 


Osoite: Mankolantie 27

Lyhdyt sytytetään klo 15.00 ja ne sammutetaan klo 21.00.

Voit ottaa oman taskulampun mukaan.
Joulukuun 9. päivä


Alueen yhteinen luukku: tonttuikkuna. 


Viime keväänä nalleikkunasta tuli kansallinen piristysruiske koronakevääseen ja nyt halutaan joulun hengessä ilahduttaa tontuilla alueen asukkaita. Jokainen alueen asukas voi siis halutessaan laittaa tontun ikkunaan niin, että ohikulkijat ja erityisesti lapset voivat näitä tonttuja etsiä katseillaan ulkoilun lomassa.


Tontut voivat kurkkia ikkunoilla isäntäväen määrittelemän ajan.
Joulukuun 10. päivä


Mankolantie 6:n etupihalle on rakentunut tontun mäkki ja tontun ovi puiseen kantoon. Tätä voi yrittää kurkkia kävelylenkeillä. Välillä voit havaita tontun läsnäolon, kun hän on sytyttänyt kynttilöitä väliaikaisasumukselleen, välillä ehkä saattaa jopa itse tonttu näkyä joulukiireiden keskeltä. Tämä luukku on auki koko joulukuun.


Osoite: Mankolantie 6, etupih

Luukku aukeaa: 07.00, avoinna koko joulukuun


Muistattehan kunnioittaa tekijöiden yksityisyyttä vieraillessanne kalenteriluukuilla ja otatte huomioon korona-ajan suositukset sekä tarvittaessa säilyttämään turvavälit kalenteriluukun läheisyydessä.
Joulukuun 11. päivä


Mannilan asukasyhdistys järjestää alapuiston hiekkakentällä toiminnalliset pikkujoulut. Pikkujouluissa on erilaisia tehtävärasteja, joulumusiikkia sekä pientä tarjottavaa. Toivomme myös kovasti lunta, jotta pulkkailutkin onnistuisivat, mutta lumen puute ei estä jouluista tunnelmaa. Lämpimästi tervetuloa kaikille!


Osoite: Alapuiston hiekkakenttä

Luukku aukeaa: 18:00 - 19:30


Otattehan huomioon korona-ajan suositukset sekä tarvittaessa säilyttämään turvavälit alueella.

Saatavana on myös käsidesiä ja tarjottavat ovat yksittäinpakattuina, jolloin korona-rajoitukset tulee huomioitua.
Joulukuun 12. päivä


Tervetuloa tutustumaan tontun mökkiin Hollituvantie 15:n takametsään!  Kyltein opastettu polku luukulle alkaa Junttiloiden postilaatikolta. Tontun kotiin saa käydä kurkkaamassakin, jos uskaltaa!


Luukku avautuu klo 16 ja on auki ainakin aattoon saakka.

Lähempänä joulua tontulla alkaa olla jo lahjakiireitä, ja häntä ei paljoa kotona näy.


Muistattehan kunnioittaa tekijöiden yksityisyyttä vieraillessanne kalenteriluukuilla ja otatte huomioon korona-ajan suositukset sekä tarvittaessa säilyttämään turvavälit kalenteriluukun läheisyydessä.

Joulukuun 13. päivä


Hei!


13.12. on Lucian päivä ja Mannilan joulukalenteri johtaa osoitteeseen Saarijärventie 14.


Talon asukkaat ovat järjestäneet "valon ja toivon luukun." Luukku aukeaa 13.12. klo 18 ja sulkeutuu klo 19.30. Luukusta löytyy lahja 24:lle perheelle. Saarijärventie 14 on pellon vieressä, Palokkajärven puolella. Koululta tultaessa,juuri pellon laidan puolella on valaistu joulukuusi. Sen luota löydät Lucian päivän valoa mukaasi sekä perheelle mukavan satuhierontahetken kotiin viemiseksi.


Tervetuloa!

T. Saarijärventie 14 asukkaat Lucianpäivä Lucianpäivää vietetään 13. joulukuuta. Lucia oli alunperin italialainen pyhimys, jonka kunniaksi päivää vietetään. Suomessa tätä päivää viettävät erityisesti ruotsinkieliset. Lucianpäivän perinteisiin kuuluu, että nuoret tytöt päiväkodeissa ja kouluissa pukeutuvat valkoiseen mekkoon. Yksi tytöistä valitaan Lucia-neidoksi. Hän saa päähänsä kynttiläkruunun. Lapset kulkevat laulaen kulkueessa, jota Lucia-neito johtaa. Joka vuosi valitaan Helsingissä myös Suomen Lucia-neito. Hän vierailee seurueineen esimerkiksi sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Lucia tuo valoa talven pimeyteen.


-Lucian päivän kuvaus Selkokeskuksen sivuilta-


Osoite: Saarijärventie 14 viereinen niitty, Palokkajärven puolella.

Luukku avoinna klo 18 - 19:30
Joulukuun 14. päivä


Tontut ovat löytäneet tiensä hevostalliin!


Maanantai-iltana tallissa saattaa nähdä tonttuja häärimässä ja tontut jakavat myös pieniä satuhetkiä mukaan ohikulkijoille.


Osoite: Tiilitehtaantie 14 roskakatos


Luukku aukeaa klo 18.00, jonka jälkeen tunnin verran tontut touhuavat lähistöllä.

Valoa tonttujen tallissa riittää kuitenkin koko joulukuun.
Joulukuun 15. päivä


Korvatunturille on lähetetty toive Joulupukin tulosta Mannilaan Huvilatie 21 klo 18 - 19:30 väliseksi ajaksi.

Joulupukki olisi mielissään lasten pienistä esityksistä esim. Laulu, runo, leikki, tanssi ym. Lapset voivat myös esittää Joulupukille tärkeimmän lahjatoiveensa.

Tarjolla on kuumaa mehua ja piparia.


Osoite: Huvilatie 21

Luukku auki: 18 - 19:30

Joulukuun 16. päivä


Päivän luukku loistaa kauneimmin pimenevässä illassa. Myös eläimet odottavat joulua ja etsivät jouluntaikaa. Ikkunaan piirtyy kauniita kuvia, jotka näkee Saarijärventien kävelytieltä (löydät ikkunan A talon päädystä, sisääntulosta katsottuna oikealta).


Osoite: Saarijärventie 7 A1

Luukku avoinna: 16.12 - 20.12.
Joulukuun 17. päivä


Jouluikkuna. Tämä jouluikkuna näkyy parhaiten Evakkotien päästä Helylänkujalle johtavien rappusten luota. Luukku on avoinna vain tänään, joten muistathan poiketa!

Osoite: Evakkotie 7A Luukku on avoinna joulukuun 17. päivän ajan.Joulukuun 18. päivä


Lähde iltakävelylle Mankolan koulun pihaan.

Mitä metsänhahmoja sinä löydät?

Entä mitä joulun aikaan voikaan taivaalla näkyä?


Osoite: Mankolan koulu (Saarijärventie 21), päärakennuksen käytävän ikkunat


Ikkuna herää eloon hetkeksi perjantaina 18.12. klo 16.30-18.30.

Muutoin luukkua voi käydä ihastelemassa koko joulun ajan.
Joulukuun 19. päivä


Yhteistyössä Asikkalan ja Välipellon naapurusten kanssa Mankolantie 22 pihalla tapahtuu...


Tervetuloa klo 16 -17:30

Huom! Turvavälit ja omat maskit!


Jouluiset tulet kutsuvat. Voit osallistua myös kadun varrella.

Kuunnellaan espanjalaisia joululauluja, lauletaan yhdessä tuttuja joululauluja Kauneimmat joululaulut 2020 vihosta.

Herjun Laulun kuorolaiset esittävät muutaman laulun klo 16:15 ja noin 16:45.

Tarjolla pikku namusia.


Lippaaseen voit antaa lahjoituksesi Suomen Lähetysseuralle.


Osoite: Mankolantie 22

Luukku auki klo 16.00 - 17:30Joulukuun 20. päivä


Metsän joulu.

Uimarannan niemenkärkeen on ilmestynyt koristeltu joulukuusi tuomaan joulun tunnelmaa myös metsän eläimille.


Osoite: Uimarannan niemenkärki

Luukku on auki kynttilöiden valaisten klo 18 - 20, muuten luukku säilyy jouluun asti.
Joulukuun 21. päivä


Hympölänkuja 2:n talo on koristautunut joulun viettoon. 


Osoite: Hympölänkuja 2

Luukku auki joulun pyhien yli.
Joulukuun 22. päivä


Tule katsomaan, minkä viestin tonttu meille jätti! 

Saatat löytää myös pienen yllätyksen 🤭 


Osoite: Rantueentie 7 (postilaatikkojen vieressä)

Luukku aukeaa klo 15.00 ja sulkeutuu klo 19.00
Joulukuun 23. päivä“Punakuonon joulutervehdys” ilahduttaa Mankolantie 5 tämän päivän ajan, käykäähän kurkkaamassa!


Osoite: Mankolantie 5

Luukku auki koko joulukuun 23.päivän ajan
Joulukuun 24. päivä


Hiljennymme ja rauhoitumme joulun viettoon. Haluamme toivottaa kaikille kalenteriin osallistuneille, niin kalenteriluukkujen tekijöille kuin luukkujen vierailijoille oikein ihanaa ja rauhaisaa joulun aikaa!


Kiitos kun olitte mukana Mannilan alueen joulukalenterissa 2020!


Kannustamme vielä kaikkia sytyttämään kynttilän (ja sään salliessa laittamaan jäälyhtyjä) oman pihapiirin sisääntulon reunoille.
Hyvää Joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

Comments